Een kijkje in de wereld van neuswerk
Zoeken of speuren
Bij zoekwerk in een ruimte of gebied wordt via de lucht naar een geurbron gezocht. Reddingswerk (lawines, aardbevingen met ingestorte gebouwen) en detectiewerk zijn o.a. 2 vormen van zoekwerk. Bij reddingswerk tracht de hond op de verwaaiing, revierend geurbanen op te pikken, om bij de geurbron te komen. Bij detectiewerk wordt gezocht naar een 'aangeleerde' geur, bijv. kruiden, tabak, explosieven in verschillende omstandigheden. Ook bij speurwerk zijn varianten. Veelal verschillen ze onderling qua doel, stijl, trainingsmethodiek, gebruik materiaal. Iedereen heeft een unieke persoonsgeur die wordt achtergelaten tijdens het 'leggen' van een spoor. Bij Praktijkspeuren maakt de hond gebruikt van geur, vrijgekomen door een verstoorde bodemstructuur, verse vegetatiesappen en een unieke persoonsgeur. De hond mag zelf bepalen of deze de geur opneemt via de grond of via verwaaiing. De persoonsgeur wordt middels een 'belucht' geurvoorwerp aangeboden of aangewezen. Het uitgaande spoor wordt gezocht om vervolgens te gaan speuren totdat de persoon op het einde is gevonden. Centraal staat de zelfstandigheid van de hond bij het uitwerken van een spoor en het kunnen ‘lezen’ van de hond door de handler.
Waarom Praktijkspeuren?
Allereerst staat het welzijn van de hond en handler voorop! Er wordt niets geforceerd en het moet 'een feestje' zijn om te mogen gaan speuren. De keuze om deze recreatieve (op professionele wijze) vorm van speuren te gaan doen is voor iedere combinatie verschillend.
😊Training/lessen zijn 1 op 1. Hierdoor kunnen we maatwerk leveren en meer aandacht geven aan de combinatie. Tenslotte is iedere combinatie verschillend.
😊Honden die interactief zijn naar soortgenoten hebben hierdoor minder afleiding waardoor ze beter geconcentreerd kunnen speuren.
😊De hond mag in de uitvoering zelfstandig werken, met zo weinig mogelijk sturing door de handler. Voor een onzekere hond stimuleert dit het zelfvertrouwen.
😊Doordat het speuren concentratie, denkwerk en doorzettingsvermogen vraagt is het ondersteunend bij een aantal gedragsproblemen (bijv. honden die snel overprikkeld of onzeker zijn).
😊Voor honden met een verzwakte achterhand of revalidatie hiervan is speuren juist goed. Het bevordert de spierontwikkeling. Honden herstellend van HD/OCP/LCP of knieoperatie kunnen revalideren met speuren. Indien nodig eerst een dierenarts consulteren!
😊Je speurt als team, werkt met belonen, zonder dwang en niets wordt geforceerd. Dit versterkt de band tussen hond & handler.
😊Honden met gewrichtsproblemen, doofheid, blindheid en alle leeftijden kunnen Praktijkspeuren.
😊Ben je sowieso graag met de hond 'outdoor', dan is Praktijkspeuren een mooie activiteit om te combineren.
😊 Voor diegenen die in een later stadium willen bijdragen aan het vinden van (vermiste) personen is deze training een aanrader.
Hoe krijgt de hond het voor elkaar?
Uiteraard met jouw goede begeleiding en ondersteuning maar zonder zijn neus gaat het een moeilijk verhaal worden.
De buitenkant van de neus kennen we allemaal wel. De zwarte of roze gespierde, beweegbare neusspiegel met 2 neusgaten, waarmee hij onafhankelijk verschillende geuren kan op snuiven en via de zijkant weer kan uitblazen. De binnenkant bestaat uit 2 neushelften met tal van receptoren liggend in een reukslijmvlies die geprikkeld worden door de moleculen in het geurbeeld. Middels elektrische signaaltjes wordt de informatie doorgestuurd naar de hersenen waar de geur binnen een fractie van 0,2 seconden wordt verwerkt en geanalyseerd.
Het geurbeeld
Het geurbeeld bestaat uit 3 elementen: Omgevingsgeur, grondgeur en een unieke persoonsgeur.
Geur aanwijzen
Geur aanbieden