De speurlessen & training


DE SPEURLES

Wordt 1 op 1 verzorgd en duurt 1 uur. In de praktijk is er altijd wel ruimte voor wat uitloop om nog wat extra’s na te bespreken onder het genot van een ‘bakkie’. Er wordt dus niet in groepsverband getraind. Dit voorkomt afleiding en op deze wijze krijgt de combinatie (hond & handler) de aandacht die nodig is. 

- Prijs voor een les speuren bedraagt 47,50 Euro.
- Een 5 speurlessen kaart kost 225 Euro.

Afhankelijk van het seizoen (zonsondergang, weersinvloeden*, onweer) worden de lessen verzorgd op:

Maandag, woensdag en vrijdag 
1e uur: 09:00 – 10:00 
2e uur: 10:30 – 11:30 
3e uur: 12:00 – 13:00 
4e uur: 18:00 – 19:00
5e uur: 19:30 – 20:30

Zaterdag
1e uur: 09:00 – 10:00
2e uur: 10:30 – 11:30
3e uur: 12:00 – 13:00

* Neerslag (regen of sneeuw), vorst en wind zijn zeker geen ’showstoppers’, integendeel!  Temperaturen boven de 25˚C echter wel.

We speuren met een lange lijn aan een speurtuig zodat we naast, de vermiste persoon, ook niet de hond kwijt raken. We speuren op locaties in de Kempen rondom Hilvarenbeek die publiekelijk toegankelijk zijn, waar we de regels, flora & fauna respecteren. 1 à 2 Dagen van tevoren laat ik je weten waar we gaan speuren.

Speurtuig en -lijn

Wat heb je nodig? 

Het vergt geen dure, complexe uitrusting om met je hond te gaan Praktijkspeuren. Naast je enthousiasme en motivatie kom je al een heel eind met geschikte kleding, schoeisel, 10 meter speurlijn en een goed passend speurtuig voor je hond. Handschoentjes zijn een ’must’! Het is handig dat je dit zelf aanschaft en alleen voor je eigen hond gebruikt. Uiteraard kan je bij de eerste lessen materiaal van Praktijkspeuren Brabant-JT gebruiken en kan ik je adviseren. Dit voorkomt het aanschaffen van materiaal waar je later op terug moet komen. Tenslotte is  iedere combinatie verschillend wat van invloed is op de materiaal keuze. Zoals ik al zei, werken we met belonen. Er is voorzien in voertjes maar het liefst neem je zelf het favoriete zachte (zodat de hond niet hoeft te kauwen) voertje van je hond mee. Omdat de hartslag, temperatuur en frequentie ademhaling van de hond tijdens het speuren stijgt heeft je hond water nodig. Motto: Met water erin en met water eruit!  Neem zelf water en drinkgerei mee zodat je je hond kan verzorgen tijdens de korte pauzes na het uitwerken van een spoor(tje).

Het speurteam

De start

HET (SPEUR)TEAM

We gaan op pad met een klein gezelschap. Uiteraard de hond en het baasje en bij voorkeur ook een separate spoorlegger. Daarbij zal ik bij de handler (cursist) meelopen als instructeur / trainer en in het geval dat er geen spoorlegger is, zal ik die rol overnemen.

Welke taak is nu weggelegd voor de hond? 

De (speur)hond gaat zo zelfstandig mogelijk een 'gelegd' spoor uitwerken om de persoon te vinden. Hij/zij leert te discrimineren tussen de verschillende persoonsgeuren, ontwikkelt meer concentratievermogen en laat afleidingen voor wat ze zijn met het doel de (vermiste) persoon te vinden. Hierbij maakt de hond gebruik van de unieke persoonsgeur die eenieder bij zich draagt i.c.m. met de grondgeur. 

Op 't spoor

Hoe past de handler nu in dit verhaal?

Aan de handler is het om de hard werkende, geconcentreerde viervoeter daarbij te ondersteunen en te begeleiden door deze op het juiste spoor te zetten en te houden met zo weinig mogelijk sturing. Daarbij heeft de handler aandacht voor het volgende:
- Als je hond  geconcentreerd aan het werk is, heeft deze geen oog voor veiligheid. Die rol is aan de handler toebedeeld. Te allen tijde zorg je ervoor dat de veiligheid voor je hond en omgeving is geborgd.
- Het begeleiden van de speurende hond doe je d.m.v. een goede lijn handling. Afhankelijk van het speurgedrag van je hond en het terrein & vegetatie waar je viervoeter doorheen speurt kan dit een intensieve bezigheid zijn. 
- Ondertussen observeer je de (speur)lichaamstaal en het gedrag van je hond en tracht je te interpreteren wat dat specifieke gedrag nu betekent in relatie tot het speuren. 
- Middels een portofoon houden we elkaar op de hoogte m.b.t. wat jullie onderweg tegenkomen qua keuzemomenten (afslag, kruising, open veldje, hindernis, etc.), keuzes die de hond maakt en speurgedrag van de hond wat hij/zij daarbij laat zien.

Al met al vergt dit zowel fysiek als mentaal een gezonde inspanning voor hond en handler. We bouwen dit rustig op. Geen stress maar genieten 😊! 

(Vermist) persoon gevonden

Het belang van de spoorlegger

Het spoorleggen wordt nogal eens onderschat. Na de instructies hoe het spoor te 'leggen' wordt de spoorlegger met een portofoon, beloningsvoertjes en na het achterlaten van een geurvoorwerp op pad gestuurd.  Omdat het wel even duurt voordat je 'blind speuren' onder de knie hebt, is het van onmiskenbaar belang dat de spoorlegger het spoor gaat leggen zoals we van tevoren hebben afgesproken. Bij voorkeur trainen we niet met eigen geur maar met  vreemde geur.